top of page

ביקורות והמלצות על הספר 

פרופ' צביה ולדן,

ראש החטיבה ללימודי נוער, המחלקה לעבודה סוציאלית

אוניברסיטת בן גוריון בנגב

 

"ניצן והזונדה הוא יצירה שמן הראוי שכל ילד וילדה - מגן ילדים ומבית ספר יסודי - לא רק בארץ – אלא גם בעולם – יכירו.

ראשית, משום אומץ הלב והפתיחות שבהם ניצן מסבירה את מצבה לכל אלה שלא הייתה להם הזדמנות לפגוש בה. שנית, משום העצמה המתגלה ביכולת שלה לחלום ולדמיין חיים אחרים, שבהם עדיין נשמר לזונדה מקום הכובד הראוי לה. שלישית, בזכות המבואות הקצרים הנלווים לסיפור, והמבהירים שוב ושוב – הכתיבה נעשית בראש! הידיים, המחשב, חבר או מאייר – כל אלה אינם אלא אמצעים לחלץ את הסיפור מן הראש של ניצן ולאפשר לילדים אחרים לעמוד על כוחותיה הגנוזים. אחרון שהרי גם חילונית כמוני יודעת שכוחה של העברית במילותיה, והאמונה היא עניין שבלב, פרטי לחלוטין.  

 

- חביב ומוכשר – הוא כמובן המאייר מישל קישקה, שהשכיל לעזור לכָּתוב להביא את העושר הנפלא של הדימויים שניצן העלתה. הוא ניצל משחקים של גודל כדי להבהיר את המאתגר שבמצבה, הוא אפיין את הבעתה המיוחדת ביד אוהבת ומתפעמת, והוא הציב לצידה עמוד רב כובעים – שתזכה עוד לחבוש את כולם ועוד אחרים -  מן האוסף שלה, כמובן - והבנתי שגם השתמש בפלטה האהובה עליה, קשת צבעים של ילדה שאוהבת את העולם ובחרת להסתכל עליו בוורוד.

 

בשעתו הנחה דליק ווליניץ בטלוויזיה הלימודית סדרה שנקראה "גדולים מן החיים", ואפשרה לצופים להכיר ילדים שכמו ניצן מתמודדים עם אתגר ענקי ויכולים לו – כל אחד בדרכו. כאן הבחירה של ניצן להעלות את דבריה על הספר, מעבר לתרומתה הענקית לעצמי ולסיפור שלה, הפכה את המסר שלה לנצחי, כפי שאמרה ויסלבה שימבורסקה על הכתיבה "נקמת היד בת התמותה".

 

הבחירה לשתף את האחרים היא בבחינת מצווה, שכן אלה שלכאורה נתברכו בבריאות שלמה, חייבים להכיר גם חלופות אנושיות, ומתוך כך לשוב ולברך את הנאמר בברכת "אשר יצר" (המאמינים נוהגים לכלול אותה בברכות השחר, ואף לומר אותה בצאתם מן השירותים).

 

ברכה זאת מזכירה לנו את נפלאות הגוף, המוצא דרך לקבל את הנחוץ לו ולוותר על המיותר, והיא נפתחת במילים:

בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם,
אֲשֶׁר יָצַר אֶת הָאָדָם בְּחָכְמָה,
וּבָרָא בוֹ נְקָבִים נְקָבִים, חֲלוּלים חֲלוּלים ...

 

ואני רוצה לייחד את השורות האחרונות שלה לרופאים ולצוותים הרפואיים והמקצועיים שמן הסתם עוטפים את ניצן ואת הזונדה שלה:

 

בָּרוּךְ אַתָּה ה' רוֹפֵא כָל בָּשָׂר וּמַפְלִיא לַעֲשׂוֹת.

 

שהרי גם חילונים גמורים, כמוני, אינם יכולים שלא להתפעל מכוחה של העברית לארוז את רגשותינו הגלויים והספונים במילותיה, והאמונה היא עניין שבלב, פרטי לחלוטין.   

 

באשר לאיכויותיו של הספר – לטעמי, אין מה להוסיף או לגרוע. הוא מצוין. הוא כן, הוא מרגש, והוא מסקרן."

 

דוד רפ,

מבקר ספרי ילדים

עיתון "הארץ"

 

"פעמיים נפתח ספרה גלוי הלב של הילדה ניצן רכבי: תחילה כשהיא מציגה עצמה בגוף ראשון, כילדה בת 12: "ויש לי צינור באף שעוזר לי לאכול וקוראים לו זונדה"; ושוב, כעבור כמה עמודים, כשהיא מגוללת את סיפורה, כפי שהחל לאחר לידתה, בגוף שלישי: "...ניצן נשארה בבית החולים ולא חזרה הביתה כמו תינוקות אחרים". 

 

מאז שהיתה תינוקת ועד שהתעצב קולה הנוכחי כמספרת מלווה את ניצן הזונדה. הספר הוא עדות מרשימה ואמיצה לחיים לצד צינור ההזנה, כילדה "שונה". שונותה של ניצן מועמסת על הזונדה, המחברת בין גופה של הילדה לבין העולם העוטף ומזין אותה.

 

אלא שלצד כוחו המזין של העולם החיצוני, מתגלים בו גם היבטים כואבים. בעקבות המבוכה שגרמו לה

השאלות על אודות המראה החיצוני שלה ובעקבות היחס שזכתה לו בשל הסקרנות הטבעית שעוררה, הבשיל בניצן הרצון להסביר מהי הזונדה, מה מטרתה, וכיצד היא מאפשרת לניצן לגדול ולהתפתח. באופק מתבהרת השאיפה להפרד מבזונדה ולתפקד בלעדיה.

 

בעזרת איוריו המלבבים של מישל קישקה נחשף הקורא אל מציאות חייה של ניצן. המאייר, בעקבות

המחברת, מציב את הילדה בעלת המוגבלות הפיסית בתוך ארגז החול של ילדי השכונה. ניצן נכנסת אל ארגז החול - המוחשי והסימלי - שלא על מנת להתנצל.

 

היוזמה העכשווית המבורכת של מערכת החינוך בישראל, להפנות זרקור אל האחר, ובכלל זה אל האנשים בעלי המוגבלויות, מוצאת לה בספר "ניצן והזונדה" דוגמה מוחשית מצוינת. בה בעת, מטשטש ספרה של ניצן – בתבונה ובאומץ - את האבחנות הנוקשות השגורות בין ה"רגיל" ל"אחר" ובין ה"כלל" אל ה"פרט".

 

דווקא ככזה, ומשום שהוא פותח צוהר אל צפונות לבה של ילדה המספרת על תחושותיה ורגשותיה שלה, זהו ספר חשוב במיוחד. ראוי שיישמע וייראה על ידי קהל ילדים ומבוגרים רחב ככל האפשר."

ד"ר מירי קרן,
נשיאת האיגוד העולמי לבריאות הנפש של התינוק
פסיכיאטרית ילדים ונוער ויועצת במרפאת הפרעת אכילה לגיל הרך של ביה"ח לילדים ע"ש שניידר
 
"האופן בו ילד מתמודד עם שונות הנראית לעין משפיע את בריאותו הנפשית, עם ולמרות השונות.
לתהליך הזה שותפים ההורים והמטפלים. ככל שהילד/ה גדל/ה, כך ההתמודדות הופכת להיות שלו/שלה, עם עצמו ומול החברה. לכל אחד הדרך שלו לעשות זאת.
ניצן, בעזרת הוריה והמטפלים בה, בחרה בערוץ המילה והאיור. עצם כתיבת הספר היה צעד ענק בתהליך ההתמודדות של ניצן מול החברה, ובבניית דימוי עצמי חיובי ובריא, למרות המגבלה הגופנית.
זהו ספר לילדים בעלי שונות ומגבלות גופניות משמעותיות, אך גם, ואולי במיוחד להוריהם, כי טמון בספר הזה כוח המילה וההומור...שתי תכונות המאפיינות את ניצן.
הספר הנו ביטוי ממשי, מופלא בעיני, להצלחה בתהליך התמודדות וגדילה נפשית של ילדה."
bottom of page